Zwift race: wedstrijd categorieën

Amateur, master, elite met en zonder contract, nieuwelingen, junioren en U23. Zomaar een greep uit de verschillende wedstrijdcategorieën die we kennen binnen het wegwielrennen. Al deze namen zijn al verwarrend zat, maar de wielerbonden hebben er ook een sport van gemaakt deze categorieën van tijd tot tijd weer te veranderen van naam en indeling, met name binnen de senioren. En wat bepaalt nou eigenlijk in welke categorie jij moet/mag rijden? Buiten leeftijdsgebonden categorieën beslis je dit binnen het (weg)wielrennen zelf. Je tikt een licentie af bij de bond voor de categorie waar jij wilt rijden, en gaan met die banaan.

Ben je van plan om wedstrijden te gaan rijden op Zwift? Vergeet dan alles wat je dacht te weten over de indeling van categorieën. Het e-racen kent namelijk een geheel eigen indeling. In dit artikel leggen wij uit hoe het werkt, en hoe jij zorgt dat je ingeschreven staat bij de juiste categorie. 

FTP

Voor het bepalen van de juiste wedstrijdcategorie voor een race op Zwift zijn 3 factoren van invloed:

  • Vermogen
  • Gewicht
  • Geslacht
Vermogen

Voor het indelen van de juiste categorie wordt op Zwift (en zwiftpower) gekeken naar het vermogen dat je trapt in wedstrijden. Rijd je voor het eerst? Dan gebruik je jouw FTP als handvat voor het bepalen van de juiste categorie. Ben je eenmaal aan het racen op Zwift, en sta je ingeschreven bij zwiftpower? Dan wordt jouw wedstrijdcategorie aangegeven op jouw profiel. Hiervoor wordt gerekend met jouw drie beste pogingen qua vermogen over 20 minuten. Van het 20 minuten vermogen neemt Zwift 95% als getal om mee te rekenen. Dit zou grofweg moeten staan voor jouw FTP. Het gemiddelde van de drie beste pogingen in races is het bepalende getal voor jouw race categorie, in het voorbeeld dus 305 watt. 

Minimum category: A, Almost A+

  • 95% of 20min: 312 watts/4.67wkg
  • 95% of 20min: 308 watts/4.61wkg
  • 95% of 20min: 294 watts/4.55wkg

Average: 305watts/4.55wkg

Gewicht

Zoals vrijwel altijd in het e-racen gaan vermogen en gewicht hand in hand. Zo ook bij het bepalen van jouw race categorie. Het getrapte vermogen delen we namelijk door het lichaamsgewicht van de berijder. Op deze manier krijgen we de ratio watt per kilogram lichaamsgewicht. In het voorbeeld is dit dus 4.55wkg op 95% van het vermogen over 20 minuten. 

Geslacht

Het is niet op alle events op Zwift van toepassing, maar er zijn aparte koersen voor dames op Zwift. Deze worden altijd met symbolen aangegeven bij het event zelf. Voor deze events kunnen uiteraard enkel dames zich aanmelden. Dames zijn dan weer wel vrij om mee te doen aan ‘mannen wedstrijden’. 

De categorieën

Basis categorieën

Zwift blijft groeien, en daarmee ook het aantal categorieën in races. Hoe gelijkwaardiger de deelnemers in een race, hoe eerlijker, spannender en leuker de wedstrijd is voor de deelnemers en kijkers. Een nadeel van veel meer categorieën is dan weer een lager aantal deelnemers per race. Daarom worden vaak enkel de basiscategorieen gehanteerd. En die zijn als volgt:

A = 4.0 w/kg en hoger

B = 3.2-3.9 w/kg

C = 2.5-3.1 w/kg

D = 2.4 w/kg en lager

E = open voor iedereen

Aanvullende categorieën

‘High end’ en ‘low end’ categorieën: 

Cat A+: 4.60 wkg en hoger  

Cat A:    4.00 wkg t/m 4.59 wkg   

Cat B+:  3.60 wkg t/m 3.99 wkg   

Cat B:    3.20 wkg t/m 3.59 wkg  

Cat C+:  2.85 wkg t/m 3.19 wkg   

Cat C:    2.50 wkg t/m 2.84 wkg   

Cat D+:  2.00 wkg t/m 2.49 wkg   

Cat D:     1.99 wkg en lager   FTP

Zpower

Beschik je niet over een powermeter en/of smart trainer? Dan rijd je met virtueel vermogen, ofwel zpower. Het mooie hieraan is dat vrijwel iedereen kan racen op Zwift! Het nadeel is dat de vermogens vaak een stuk minder accuraat zijn dan gemeten met een vermogensmeter. Doe je mee aan races met zpower? Vraag jezelf dan altijd af of je denkt dat de door jou getrapte vermogens overeenkomen met de realiteit. Dit voorkomt een hoop frustratie bij jouw tegenstanders!  

Tips

  • Het inschrijven voor races op Zwift gaat compleet handmatig. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste categorie. Check dit goed, want neem je deel aan een te lage categorie? Dan zal je geschrapt worden uit de uitslag en is jouw inspanning voor niks. 
  • Ga je voor het eerst racen op Zwift? Doe dan eerst een FTP-test op Zwift. Dit kan met behulp van een ramp-test of 20 minuten-test. Beide testen zijn te vinden bij de work-outs van Zwift zelf. 
  • Wil je er zeker van zijn dat er een race is op jouw niveau? Check dan de events in de companion app of www.zwiftpower.com

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.