Zwift basic: Leiderstruien

De gele trui, de bolletjes trui of misschien wel de roze trui. Een winnaar of leider valt in het wielrennen altijd op! Anders dan ik de meeste andere sporten ben je als leider van een klassement, of winnaar van een nationaal, continentaal en mondiaal kampioenschap namelijk altijd zichtbaar door jouw eigen, unieke leiderstrui. Het is volgens de wielerwetten een beetje ‘not done’ om als amateur rond te fietsen in leiderstrui wanneer je deze niet zelf hebt gewonnen. Ondanks het winnen van de tour voor ons stervelingen buiten bereik is, is er toch een meer realistische kans om in een zelf verdiende leiderstrui rond te fietsen. Hoe dan? Door te rijden op Zwift! In dit artikel leggen we jou uit welke leiderstruien er zijn, en hoe je deze kan (proberen te) verdienen. 

Hoe verdien je een leiderstrui op Zwift?

Op elk moment, in elke wereld, op elk parcours rijden er renners rond op Zwift in diverse leiderstruien. Deze zijn gekoppeld aan de verschillende segmenten. Leg je het segment als snelste of op dat moment? Dan verdien je de leiderstrui die hoort bij dat segment! Deze krijg je automatisch aan, in plaats van de door jou gekozen outfit in de ‘garage’. Deze ultieme trofee verdwijnt helaas weer wanneer je offline gaat, of je de wereld waar in de leiderstrui is behaald verlaat. Geniet er dus vooral nog even van, mocht het zover komen! Maar welke leiderstruien zijn er nou allemaal? En aan welke segmenten zijn ze gekoppeld?

Links de live ranking voor de bolletjestrui, in beeld de drager van de oranje trui

De verschillende leiderstruien op Zwift

Oranje trui 

Deze trui komt qua functie het meest dicht in de buurt van de welbekende gele trui in de ronde van Frankrijk. De trui staat voor de snelste renner op de gehele ronde die jij fietst. Elke route start (en eindigt) bij een grote, oranje banner. De renner dit de afstand hiertussen in de laagste tijd van alle actieve renners afgelegd heeft wordt automatisch de eigenaar van de oranje trui. 

Bolletjes trui 

Net ls in real life staat deze trui voor de springveren, de berggeiten en lichtgewichten. De bolletjestrui is verbonden aan de diverse KOM-segmenten op Zwift. Net als alle andere truien geldt hier weer de snelste tijd onder alle, op dat moment actieve renners in die wereld op dat segment. Het segment begint altijd met een rode streep op de weg. Heb je de leidersbalken meelopen op jouw scherm? Dan zie je de te kloppen tijd ook links in beeld. Bovenin zie je vervolgens jouw voorspelde eindtijd op basis van jouw tempo. Zo weet je of je er nog een sprintje uit moet persen om jezelf in de bollen te kunnen heisen! 

Groene trui

De groene trui staat uiteraard voor explosiviteit! De drager van deze trui is de snelste renner op het sprint segment op het parcours waar jij je bevindt. Deze segmenten worden net als de KOM segmenten aangegeven met een streep op de weg. Voor dit segment is deze groen, evenals de boog die staat voor het einde hiervan. De segmenten voor de groene trui zijn in de meeste gevallen 15 tot 30 seconden lang qua inspanning. Knallen dus!

Combinatie trui 

Net als vroeger in de grote rondes krijg je op Zwift ook een combinatietrui wanneer je leider bent op verschillende segmenten tegelijk! Check de galerij met afbeeldingen voor voorbeelden van deze truien. 

Specials
Segment Wereld Design
Epic KOM Watopia Wit met blauwe stippen en een geit
Alpe du Zwift Watopia Donkerblauw met lichtblauwe stippen
Volcano KOM Watopia Orange met een vulkaanuitbarsting
Leith Hill Londen Roze met witte stippen
Jungle Loop Watopia Lapjes design

Tips

  • Val een segment aan met je vrienden! Net als een Strava KOM buiten. Zo hebben jullie voordeel van elkaars draft, en vergroot je de kans op succes. 
  • Wordt een materiaalfreak op Zwift. Kies per segment de ideale setup. Is het bijvoorbeeld een compleet vlak sprint segment? Dan ga je full Aero! 
  • Neem deel aan een event. Richt jij je in dit event (of race) op een segment? Dan kan je na afloop hiervan zomaar eens beloont worden met de leiderstrui. Je maakt namelijk handig gebruikt van de draft van een op hol geslagen peloton. 
  • Kies een rustige route/wereld. Hoe minder deelnemers, hoe groter de kans dat jij de snelste bent!
  • Rijdt een segment ‘andersom’. Veel segmenten hebben leiderstruien in beide richtingen. Via de companion app van Zwift kan je gemakkelijk een u-turn maken. Lukt het pakken van de leiderstrui de ene kant op niet? Dan kan je altijd nog een poging wagen vanaf de andere kant.
  • Leg jouw moment of fame vast! Is het jou gelukt die felbegeerde leiderstrui te bemachtigen? Maak dan een screenshot. Ook dit kan je snel en gemakkelijke doen via de companion app. Dit doe je door te klikken op het camera symbool.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.