Levels Stijgen in Zwift

Zwift profileert zich in eerste instantie als een fitness app. Toch draagt het veel elementen met zich mee die overeenkomen met verschillende soorten games. Zo kun je bij je account je eigen avatar vormgeven, en heb je te maken met verschillende level rankingen. Hoe hoger je level, hoe meer je uit het spel kan halen. Reden genoeg om eens dieper in de levels van Zwift te duiken! In dit artikel leggen wij je de belangrijkste zaken omtrent de levels in Zwift uit.

YouTube player

 

XP-Punten

First things first, hoe werken de levels in Zwift en waar zijn de levels aan gekoppeld? Dit zit zo: in Zwift krijg je XP-punten voor de afstand die je aflegt. Deze XP-punten zijn gekoppeld aan je level. Bij elk level moet je een bepaald aantal punten behalen om tot het volgende level te komen, en per level heb je telkens meer XP-punten nodig. Je kunt je huidige voortgang met XP punten vinden in het menu tijdens de spel. Aangezien er in Zwift gemeten wordt in mijlen of in kilometers, is het handig om te weten dat je voor 1 behaalde kilometer meer XP-punten krijgt (30 XP-punten) dan voor 1 gereden mijl (20 XP-punten). 

Tip: Zorg er dus voor dat je instellingen altijd op het juiste metrische stelsel staan! Wil je controleren of jij je instellingen juist hebt ingesteld? Kijk hiervoor bij je instellingen in de game: Menu → Settings.

 

Waarom zou je levels willen groeien?

Ik hoor je al denken, ik wil gewoon lekker fietsen in Zwift. Waarom zou ik iets geven om die levels? Welnu, er zitten behoorlijk wat voordelen aan die je uitdagen maar het spel ook leuker voor je maken! 

Het eerste voordeel is dat je verschillende frames en wielen voor je fiets kan vrijspelen. De meeste van deze accessoires voor je fiets in Zwift, moeten worden vrijgespeeld door verschillende hoogtes van levels te behalen. En natuurlijk zijn de meest creatieve en mooist vormgegeven accessoires niet te behalen bij level 1 tot en met 20. Dus wil je een snelle en coole set up voor je fiets? Fiets dan zoveel mogelijk XP-punten bij elkaar!

Het tweede voordeel zit hem erin dat je de kledingkast van je avatar kunt aanvullen door nieuwe uitrustingen vrij te spelen. In het begin moet je het doen met een ietwat saaie en amateuristische kit, waarin je liever niet gezien wilt worden. Met het behalen van nieuwe en hogere levels speel je verschillende uitrustingen vrij voor je avatar zoals nieuwe outfits, schoenen en helmen. Zo kun je je avatar vormgeven naar je eigen wens! 

Een kleine toevoeging, er zijn ook genoeg outfits gratis te verkrijgen zonder dat je daarvoor moeite hoeft te doen. Kijk daarvoor op deze website. Let wel, deze website is in het Engels!  

Een derde voordeel van het behalen van hogere levels, is dat je ook delen van routes en verschillende andere werelden kan vrijspelen! Er zijn verschillende delen die aan het begin van je Zwift carrière nog niet te rijden zijn, zoals de Alpe Du Zwift. Om deze verschillende niet beschikbare delen vrij te spelen heb je hogere levels en dus XP-punten nodig. 

Welke routes en delen zijn dan allemaal geblokt en bij welk level speel je ze vrij? De Mayan Jungle speel je vrij bij level 5+, en de Alpe Du Zwift bij level 6+. Omdat deze gedeelten nog ‘verboden toegang’ zijn, zijn ook verschillende routes in deze delen nog niet vrij om doorheen te fietsen. Deze bevatten: 

Hoe verdien je het snelste XP-punten?

Het snelst aan XP-punten komen en levels te groeien, doe je door te fietsen. ‘’Ja erg grappig’’ hoor ik je denken, maar dit geven we aan omdat er geen shortcuts bestaan met hacks of het kopen van XP-punten zoals bij verschillende videogames het geval is. Je zal dus echt meters moeten maken! Gelukkig bestaan er wel manieren waarmee je het snelst de XP punten bij elkaar kan sprokkelen! Die hacks en tips leggen we je hieronder uit…  

 

1. Verken en voltooi nieuwe routes

Elke keer dat je een officiële Zwift route voltooid verdien je een badge voor die route, waar dan weer XP punten aan gekoppeld zijn als een soort bonus. Deze bonus is gemiddeld 20 XP-punten per kilometer waard. Is je route dus bijvoorbeeld 5 kilometer lang, verdien je 100 XP-punten! Het totaal aantal XP bonus punten die je kan verdienen door het voltooien van routes, bedraagt 40.290! Het loont dus echt om nieuwe routes en gedeelten van mappen te verkennen!

2. Fiets op een tijdritfiets!

Het fietsen op een tijdritfiets levert je dubbel voordeel op! Aan de ene kant ben je sneller met deze fiets, aan de andere kant krijg je op een tijdritfiets geen PowerUps: enkel XP-punten! Hoe korter je rondje is, des te vaker kun je de XP punten in ontvangst nemen in de vorm van de kleine of grote punten bonus! Die bedraagt 10 XP (kleine bonus) of 250 XP (grote bonus), elke keer dat je een rondje voltooid!

3. Rijdt vlakke routes!

Kort samengevat is XP puur gebaseerd op de afstand die je aflegt. Kort door de bocht: Je behaalt sneller een kilometer (en dus XP punten) wanneer je een constant tempo kunt aanhouden en dit gaat uiteraard het beste op vlakke routes zonder hellingen of dalingen.

4. Neem deel aan groepsritten!

Hoe sneller je gaat, hoe meer XP je zal verdienen. Door deel te nemen aan groepsritten haal je voordeel uit het feit dat je snelheid zal toenemen door de diepgang van de groep. Hierdoor zal je teller van verdiende XP-punten sneller toenemen!

5. Voltooi workouts

Er zijn duizenden verschillende soorten vooropgestelde workouts te vinden, die je helpen bij een aspect van het fietsen of je fysieke gesteldheid. Door het te voltooien van deze workouts verdien je ook extra XP-punten!

6. Behaal prestaties

Je kunt ook extra XP-verdienen door bepaalde prestaties (achievements) in het spel te behalen. Deze achievements variëren van het rijden van een bepaalde afstand tot het bereiken van een bepaald wattage in het spel. Voor elk behaalde prestatie ontvang je daarnaast een badge, die aangeeft dat je deze prestatie voltooid hebt. De meeste van deze prestaties kun je vinden in het menu → badges. Let wel!: Niet elke prestatie is daar te vinden. Er bestaan ook meer dan genoeg verborgen achievements!

7. Ga bergafwaarts

Elke klimmer weet dat je niet stopt nadat je de top van de berg hebt bereikt! Na vele minuten van ploegen en zweten heb je die afdaling natuurlijk meer dan verdient. Ik zeg dit, omdat de afdaling eigenlijk geen enkele moeite kost (in Zwift dan). Hierdoor kun je zonder extra inspanningen in de afdaling nog meer XP-punten oprapen.

8. Gebruik je PowerUps

Last but not least, de PowerUps in het spel kunnen het fietsen op bepaalde punten op de route een stuk makkelijker maken. Wanneer je ze op het juiste moment inzet, kunnen je ze helpen sneller te rijden en daarmee meer XP te verdienen! De Lightweight PowerUp maakt je bijvoorbeeld ligter, waarmee je sneller bergop kunt.

Voeg verschillende strategieën samen

Een snelle en simpele manier om op hoge snelheid XP punten binnen te harken, is door 2 of meer van de bovenstaande strategieën samen te voegen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het voltooien van een nieuwe route in combinatie met een groepsrit met het gebruik van kilometers!

Heb jij nog toevoegingen en tips, voor het sneller en efficiënter behalen van XP-punten? Deel ze hieronder!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.