In de weegschaal: “Het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid tegenover de geloofwaardigheid van de races”

Zwift wordt in alle opzichten meer en meer realistisch. In een eerder artikel bespraken we de nieuwe pack dynamics al, waar Zwift de gedragingen van de avatars optisch gezien wist te verbeteren. Naast het optische, is er soms wat kritiek op de inhoud. Zo heeft Zwift een verloop qua koersen wat soms zo voorspelbaar is als de sprint etappes in de eerste week van de Tour de France. Ach, rijders maken de race zullen we maar zeggen. En bij die rijders zit nou juist het andere gedeelte van de kritiek.

Zo hebben we allemaal wel is bedenkingen bij de prestaties van bepaalde tegenstanders op Zwift. Aangezien je op Zwift (met uitzondering van wedstrijden waar een videoverbinding verplicht is) je concurrenten niet ziet, moeten we maar op elkanders digitale blauwe ogen vertrouwen op het feit dat het, door de renner ingevoerde gewicht en lichaamslengte actueel en accuraat is. Beide factoren hebben namelijk heel veel effect op de prestaties op Zwift. Hoe langer je bent, hoe meer virtuele luchtweerstand je hebt. Hoe lichter je bent, hoe hoger je watt/kg ratio zal uitvallen en hoe sneller je dus gaat.

Bij de grotere competities is het maken van een video waarmee renners en rensters hun lengte en gewicht verifiëren vaak verplicht. Het percentage koersen waarbij-, en deelnemers waarvoor dit verplicht is, is echter nihil. Waar competitie is streef je naar een zo eerlijk als mogelijk speelveld. Hierbij is zwiftpower een ideale tool, of tja, was moeten we zeggen waarschijnlijk?

Zwiftpower

Zwiftpower is in feite het wedstrijdplatform van Zwift. Het procyclingstats van Zwift. Bij de resultaten van de races krijg je ook inzicht in de opgegeven gewichten en lengtes van alle concurrenten, en alle schommelingen hierin per individu. Zonder verificatie is dit natuurlijk nog niet waterdicht, het geeft echter al wel een goed beeld of het in ‘the ballpark’ van realistisch zit. Zwift heeft echter aangegeven dat deze persoonlijke gegevens zowel op de site, de companion app als zwiftpower zullen verdwijnen. Met name het laatste roept een hoop vragen op, maar eerst het waarom.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Romain Bardet, Jonas Vingegaard en Michael Rasmussen in z’n beste dagen. Zomaar een greep uit de collectie aan toprenners met een voorbeeldfunctie. Wat ze gemeen hebben is een postuur waar je haast doorheen kijkt. Een prettige aanblik is het niet altijd, maar vanuit topsport perspectief goed te begrijpen. Het schaven aan het menselijk lichaam bezorgd hen net die laatst procenten die het verschil maken tussen het behalen van de gestelde doelen of niet. Wij stervelingen spiegelen ons continu aan de profs. We willen het materiaal van de profs, rijden op de parcoursen waar de profs rijden, trainen als de profs en ja, we willen er ook uitzien als de profs.

Juist door het realisme van Zwift (een lager gewicht resulteert in een een hogere snelheid) loont het soms ook om te werken aan je lichaamssamenstelling. Wanneer ieder dit voor zichzelf doet is er natuurlijk niks aan de hand. Door alle beschikbare data op Zwift was deze informatie tot nu voor jan en alleman beschikbaar, en niet iedereen gaat daar altijd even goed mee om. Zo kunnen er soms kwetsende uitspraken gedaan worden over iemands gewicht, of kan een renner of renster een eetstoornis ontwikkelen in de zoektocht naar succes. Of het verbergen van deze persoonlijke gegevens het middel is wat dit probleem gaat oplossen is de vraag, het idee hierachter snappen wij zeker. Met name wanneer het gaat om het stimuleren van een actieve levensstijl binnen de community. Wanneer het om competitie gaat, hebben wij zo onze vraagtekens.

eRacingTV Beneliga

Geloofwaardigheid van Racen op Zwift

Met het blinderen van gewichtgegevens in de companion app en de website is niks mis. Sterker nog, wanneer het er voor zorgt dat er ook maar een enkel individu minder wordt gepest, of een enkele jeugdige renner zich niet verliest in een ongezond eetpatroon is het al de moeite waard. Met het blinderen van de gegevens binnen de wedstrijdsport dienen zich wel problemen voor denken wij. Zo vervalt een groot deel van de controle van prestaties binnen de breedtesport binnen het eRacen. Bij competitie hoort nu eenmaal een vorm van verificatie. Het zou ook apart zijn als je bijvoorbeeld geen leeftijd wil opgeven, en daardoor als 32 jarige stiekem kan deelnemen aan een masters 40+ wedstrijd. Ben jij niet oké met het delen van jouw persoonlijke gegevens op Zwift? Dan kan je alsnog deelnemen aan alle groepsritten, workouts en meetup’s met uitslagen.

Het is nog de vraag of het gewicht en de lengte van deelnemers aan wedstrijden wel bekend zal zijn bij de organisatoren van wedstrijden op Zwift. Op het moment van schrijven is dit nog niet officieel. Wij kunnen ons dus zeker vinden in de beweegredenen van Zwift wanneer het gaat om deze maatregelen. Wanneer het gaat om events met een competitief karakter vinden wij dit dan weer niet de oplossing. Maar he, wat vinden jullie hier nou eigenlijk van? Laat je reactie achter in de comments!

Bron: Zwiftinsider

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.