Teugels soleert naar zege op Innsbruck KOM

Donderdag 10 december stond de tweede etappe van de Beneliga op het programma, waarin de renners een listige route voorgeschoteld kregen: Innsbruck KOM After-Party. Deze route, met een totale afstand van 37.6 kilometer, bestond uit 3 rondjes Innsbruck Sprint waarna de renners een zware col voor de kiezen kregen. Over een klim van maar liefst zeven kilometer, kregen de renners te maken met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. De rit was een waar spektakel, met uiteindelijk een schitterende solo aankomst van Lennert Teugels (Tarteletto-Isorex) boven op de Innsbruck KOM!

Uitzending

Te gast in de studio was Rowan Stroo, Managing Director eSports bij SEG. SEG is een talent management bedrijf, dat actief is in de sport- en entertainmentwereld. Het leuke is dat SEG ook met een eigen (e)Racing team meestrijdt in de Beneliga! Met Rowan spraken wij over de historie en toekomst van eSports, maar ook de groei die deze tak van sport de afgelopen jaren heeft meegemaakt.

Rowan Stroo in gesprek met presentator Joram Grootveld

Voor de race schakelden via Zoom met een aantal toffe gasten. Jumbo Visma prof Antwan Tolhoek liet zijn licht schijnen over het parcours. Met Jochem Kerckhaert keken we uit naar de finale van de Zwift Academy, terwijl we met Lennert Teugels (de latere winnaar van etappe twee) terugblikten op het WK van de dag ervoor. Hierin deed hij tot diep in de finale mee en dat slechts 24 uur voor de Beneliga!

In de studio ontvingen wij daarnaast ook weer 5 renners, die live hun potentie mochten laten zien! Michiel Offermans (BZR-SPD), Loes Adegeest (Jan van Arckel), Joost van den Bosch (Dutch Racing), Mauro Verwilt (Steeds Vooraan Kontich) en Svenerick Haenebalcke (KDM-Pack Cycling Team) waren te gast.

De Race

Met 31 teams en 150 renners aan de start van de tweede etappe, was het gelijk koers vanaf minuut één! Het tempo was ontzettend hoog, waar de renners wisten dat een gunstige uitgangspositie aan de start van de KOM een groot verschil kon maken. Al na amper drie kilometer was het David Desmecht die de eerste aanval van de dag noteerde, op de kleine klim voor de sprint. Hoewel hij een seconde of twee pakte op het peloton, ondervond hij al snel hoe zwaar een solo op Zwift is.

Svenerick Haenabalcke actief in de eRacing Arena

De eerste tussensprint was het meetmoment om te kijken of sprintkanon van vorige week, Maico Voets (Dutch Racing), wederom zijn status waar kon maken. Hij stelde niet teleur, want greep direct de meeste punten door als eerste onder de sprintboog door te komen. Tot aan de tweede sprint bleven de renners bij elkaar in het peloton, waar geen van hen kans zag voor een aanval. Bij deze sprint was het wederom Maico Voets die bewees de Marcel Kittel (in zijn beste dagen) te zijn van dit peloton.

Vlak na de tweede tussensprint, lukte het een aantal renners voor het eerst deze dag om zich los te wurmen van het peloton. Ivar Slik, Rick van Breda, Marco Doets (allen ABLOC CT) en Wouter Sybrandy (Dutch Racing) gingen er vandoor en pakten op het hoogtepunt een voorsprong van 14 seconden op het peloton. Tijdens de derde keer Leg Snapper ontspoorde deze ABLOC-trein dan toch, waarna we in volle vaart afgingen op de laatste sprint van de dag. Hier wist Kenny de Vree (BZR-SPD) Voets te verrassen met een machtige sprint en zo de bijbehorende 5 punten in het sprintklassement naar zich toe te trekken.

Vanaf hier veranderde het geweer van schouder. In de laatste fase van de race was het namelijk aan de klimmers, en de klimmers alleen om te schitteren. De etappe werd besloten met een bergop finish op de Innsbruck KOM. Al vanaf de eerste meters omhoog moesten renners de rol lossen door het moordende tempo. Het was op 5.7 kilometer van de finish dat Lennert Teugels de aanval inzette die hem de overwinning in deze rit zou opleveren. Stapsgewijs dunde hij de groep der favorieten uit tot enkel ploeggenoot Dan Gardner kon volgen. In de laatste kilometer moest ook Gardner lossen, waardoor Teugels zijn krachtinspanning kon belonen met een solo overwinning bovenop de Innsbruck KOM.

Top-10

Positie Naam Tijdsverschil land
1 Lennert Teugels   BE
2 Dan Gardner +10 GB
3 Matthias Deroose +40 BE
4 Jelte Krijnsen +42,9 NL
5 Antonie van Noppen +48 NL
6 Yoni de Bock +49,4 BE
7 Mathieu Decock +50 BE
8 Etienne van Empel +54 NL
9 Zak Coleman +1’19 GB
10 Hywel Davies + 1’25,5 GB

Race 2 terugkijken
YouTube player

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.