Recent Videos

KNWU wil eracing bondscoach

In voorbereiding naar de 8e etappe van de Beneliga was Thorwald Veneberg, algemeen directeur van de KNWU, te gast in de studio van eracingtv om met te praten over eracing als sport en wielerevenementen in tijden van corona. Later sloot ook Thorwald’s collega Henk van Beusekom, manager sport, aan bij het gesprek.

Begin december stond het WK Zwift voor het eerst op het programma. Bij de vrouwen stond onder meer Anna van der Breggen, die een week daarvoor bij ons in de zoom hierover kwam praten, aan de start bij de vrouwen-categorie. Maar waar waren de mannen die voor Nederland in het oranje zouden gaan rijden voor de regenboogtrui? De wielerunie had geen selectie opgesteld. Volgens Veneberg kwam dit voor de KNWU nog iets te vroeg: “Zwiften is een specialisme op zich en wij willen alle Nederlandse Zwift-renners dan ook een eerlijke kans bieden om zich hiervoor in de kijker te rijden”.

Daarnaast gaf hij aan dat eracing sowieso serieus genomen wordt: “Het is een echte nieuwe beloftevolle discipline geworden die gaat groeien. Ik heb er onlangs zelf aan gedacht, wij moeten gewoon een eracing bondscoach hebben, die helemaal goed in de materie zit.”

Dat 2020 door de coronacrisis een apart jaar was, is iedereen het over eens. De ‘voorjaarsklassiekers’ werden verreden in het najaar en zelfs de Olympische Spelen werden uitgesteld. Ook bij de KNWU had dit grote impact. Het grootste deel van de landelijke wielerwedstrijden, waaronder de Amstel Gold Race, werd afgelast. Volgens Van Beusekom is de KNWU op dit moment dan ook veel in overleg met grotere organisatoren. “Wij kijken naar de mogelijkheden en of er ruimte is om, in samenwerking met veiligheidsregio’s, wedstrijden van de grond te krijgen. Kleinere wedstrijden die in maart of april op de kalender staan, zullen naar het najaar moeten.”

Check hier het hele gesprek

YouTube player

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.