Belgie boven op frans grondgebied

Donderdag 17 december was het ‘Casse-Pattes’ de plek waar de laatste veldslag in de beneliga van 2020 op het programma stond.  De renners moesten het tegen elkaar opnemen over een parcours van maar liefst 46.7km verspreid over twee rondes. In die rondes waren weer punten te verdienen voor alle klassementen. Kortom, strijd op alle fronten! Net als een echte veldslag was de winnaar ook hier niet gelijk duidelijk. Na aanwijzingen en adviezen vanuit de jury naar de ploegleiders en renners de afgelopen weken besloot de VAR in het belang van een eerlijke competitie op te treden, met enkele diskwalificaties als gevolg.

De redenen liepen uiteen van slordigheden bij het doorvoeren van het inweeggewicht, foutjes in de stappen van de inweegvideo, geen hartslaggegevens tot afwijkingen in het vermogensprofiel. Bij de laatste situatie besloot de jury na een ‘three sisters test’ dat de gebruikte trainer en powermeter hogere waardes aangaven dan de renner in kwestie kon produceren. Omdat we ervan uitgaan dat er geen sprake is van opzet mag deze renner blijven meedoen in de competitie, zij het op ander materiaal. Door de ingrepen van de jury zijn de klassementen wel wat gewijzigd.

De studio

Voor we van start gingen met de race spraken we met onze gasten. In de studio hadden we hoog bezoek in dubbele functies. Zo zagen we Thijs Zonneveld en Herman ten Kate in de functie van zowel renners als spreker aan de desk van presentator Joram. Met Herman blikte we alvast vooruit op zijn aanstaande battle met Valverde op Mallorca. Met Thijs blikte we o.a. terug op het wielerjaar 2020. Ook bespraken we met de mannen de kracht van Zwift wanneer het gaat om efficiënt trainen naast werk. Zijn dit onderwerpen die jou trekken? Kijk dan vooral de uitzending nog eens terug!

Via de zoom haalde we Otto Pelleboer nog binnen vanuit zijn rol als renner en vader. De samenkomst van koersen op Zwift en het ouderschap brengt de nodige uitdagingen met zich mee, getuige zijn posts op Instagram. Gelukkig had hij vandaag wel oppas voor zijn kinderen weten te regelen zodat hij klaar was om te knallen. De spanning nam inmiddels toe in zowel de huiskamers als de studio. Vlak voor de start checkte we nog even in bij Maxim van Wielerflits die ons wist te vertellen wie de winnaars waren van het wielergala. We kwamen haast tijd te kort want vanaf hier konden we direct naar de start van etappe drie en was het woord dus aan de commentatoren.

De race

De renners vlogen weer als vanouds uit de startblokken en lieten zich daarbij niet afschrikken door de 46.7 kilometer die nog in het verschiet lagen. Ondanks het begin van twee keer af te leggen parcours vlak was maakte de renners het zeker niet saai. Niemand wist echt weg te komen waardoor we met een grote groep naar de eerste sprint gingen. Het waren de mannen van DTCH die daar a la Sunweb in de TDF de sprint wisten aan te trekken voor Voets. Het was echter de Vree die er met volle buit vandoor ging. Uitrusten konden onze racers en kijkers niet, want na de tussensprint gingen we in een ruk door naar de aquaduct KOM. Deze opeenvolging van inspanningen zorgde ervoor dat er een hoop renners, waaronder Voets, Ottema en Welling overboord gegooid werden. Er volgde een lange en spannende achtervolging. Ze wisten echter nooit meer de aansluiting met de kop te maken.

Wie om heel andere redenen de aansluiting verloren met de kop van de koers waren onze studiorenners Thijs en Herman. Waar Herman het gevecht met de afstandsbediening met de Apple TV verloor werd Thijs genekt door problemen met de verbinding. Het digitale equivalent van de lekke band. 

Op de klimmetjes liet onder andere Yoni de Bock zien zich niet neer te leggen bij de suprematie van Teugels wanneer het gaat om de bergpunten. Ook hier kunnen we de komende weken dus nog vuurwerk verwachten. Stil viel het nooit. Er waren aanvallen van o.a. Stravers en Verwilt op het vlakke stuk. Ondertussen voegde Herman ten Kate in de studio daad bij woord door elke training raak te maken. Na hij uit de race was werkte hij nog een blokkentraining af op zijn Wahoo, straf! De koplopers gingen vervolgens in gestrekte draf, via de tweede tussensprint naar de twee slotklimmetjes van deze etappe. Op de aquaduct KOM was het wederom de Bock die de punten wegsnoepte voor Teugels. Niemand wist hier te ontsnappen, maar ook niemand werd gelost waardoor de slotklim het laatste moment leek om weg te kunnen rijden. Op de slotklim stond de deur achter open door een krachtexplosie van Teugels. Toch gingen we een selectie groep de afdaling in.

Met slechts 2.2 kilometer te gaan wist Jarri Stravers iedereen te verrassen met een machtige aanval. Toen hij met een voorsprong van vier seconden de ‘ultimo kilometro’ indook leek hij op weg naar de overwinning, Het indraaien van de finishstad was het sein voor de achtervolgers om de sprint in te zetten en Stravers te overrulen. Na een zeer pittige sprint kregen we uiteindelijk een compleet Belgisch podium.

PositieNaamTijdsverschilland
1Kjell Power BE
2Mathieu Decock+0BE
3Lennert Teugels+0BE
4Stefan van Aelst+0BE
5Mauro Verwilt+0BE
6Jo Pirotte+0BE
7Yoni de Bock+0BE
8Joost van den Bosch+0NL
9Jelte Krijnsen+0NL
10Jari Verstraeten+ 0BE

2021

De beneliga kent een tweeweekse winterstop in verband met de feestdagen. Daarna maken we ons op voor nog zeven etappes. Te beginnen met ‘Big Foot Hill’ in Watopia op 7 januari om 20:00. Hier zijn we uiteraard weer bij met een live uitzending inclusief voorbeschouwing. Ride on!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.